Hideg vagy meleg szín?

Hideg vagy meleg szín?

Valamikor régen megtanultuk, hogy ami sárga, narancssárga, vagy vörös, az meleg, ami kék, lila vagy zöld, az pedig hideg szín. Ez részben igaz.

A három alapszín, amiből a többi származik a kék a sárga és a vörös. A sárga és a vörös összes árnyalata és keveréke meleg szín, hiszen két meleg szín összekeveréséből nem lehet hideg színt létrehozni. A kék színek keveréki viszont nem mind hideg színek. A lila lehet meleg vöröseslila és hideg kékeslila, ahogyan zöld is lehet meleg sárgászöld vagy hideg kékeszöld.

 

Miért fontos ez?

A kontrasztok létrehozásánál fontos figyelembe venni a színek hőmérsékletét. Attól függően, milyen hatást szeretnénk elérni, jó ha tudjuk, hogy az adott színhez hideg vagy meleg színt társítsunk.

Biztos sokan hallottatok már az évszakok szerinti színtípusokról (az öltözködésben). A négy évszakhoz különböző színhőmérsékletű és intenzitású színeket határoztak meg, amik kiemelik egymást.

Ha egy hideg színhez meleg színt társítunk, vagy egy élénk színhez egy fakóbbat, akkor a köztük lévő kontraszt eltompítja a két színt. Míg ha egy hideg színhez egy hasonló intenzitású szintén hideg színt társítunk, akkor ragyogó, élénk színkombinációt hozhatunk létre. Ezért van az, hogy a nem megfelelő színű ruha sápaszt, míg a jól eltalált árnyalat ragyogóvá tesz minket.

A következő részben ezekről a színtípusokról lesz szó.

 

Köves minket itt is:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.