Színek – Évszakok

Színek Évszakok Divat

A négy színtípust szinte mindenki ismeri. Elméletben. Gyakorlatban már nem mindig vagyunk olyan biztosak, ha egyáltalán foglalkozunk vele. Sokáig én se törődtem a színtípusommal, egészen addig, amíg el nem kezdtem ékszereket is tervezni. A tervezéskor már jobban érdekelt, kinek melyik szín áll jól, ezért beleástam magam a színtípusok rejtelmeibe… és jól el is tévedtem.

Szerencsére az internet világában rengeteg jó (angol és magyar) nyelvű cikk érhető el a színtípusokról, és kiváló stílustanácsadók is munkálkodnak hazánkban, akiket felkereshetünk szükség esetén. (http://stilusmentor.hu/ oldalt kiváltképp ajánlom, mert rendkívül részletesen foglalkozik az egyes színtípusokkal.)

Mivel ebben a témában nem vagyok szakértő, nem is szeretném ezt a látszatot kelteni. Ebben a posztban csak kigyűjtöttem a szerintem fontos információkat, amikkel én a saját típusomat meghatároztam. Kezdjük is hát az elején!

A színtípusokat három szempont alapján határozzák meg.

  1. Hideg, vagy meleg?
  2. Sötét vagy világos?
  3. Telített, vagy telítetlen? (Intezív/tompa)

Ha erre a három kérdésre megtaláljuk a ránk jellemző választ, akkor megkapjuk az évszaktípusunkat is.

Hideg Hideg Meleg Meleg
Világos Sötét Sötét Világos
Telítetlen/Tompa Telített/intenzív Telítetlen/Tompa Telített/intenzív
NYÁR TÉL ŐSZ TAVASZ

Sokféle módja van annak, hogy letesztelhessük a színtípusunkat. Használhatunk színes kendőt/papírlapot, elemezhetjük a fényképeinket, vagy következtethetünk a kedvenc ruhánkból (ami a legjobban áll). A legjobb, ha egy külső szemlélőt is felkérünk, hogy segítsen objektíven dönteni. A tesztek többsége a négy fő évszaktípust vizsgálja. Aa rossz hír, hogy mindegyiknek van három altípusa. Ezek az altípusok rendesen meg tudják keverni az embert, és úgy vélem, ehhez már tényleg szükséges egy hozzáértő szakember segítségét is kérni.

Én megmaradtam a négy fő típusnál, és nagy nehezen kibogarásztam, hogy tél típus vagyok. Nekem az alábbi módszer vált be:

Ezt az ábrát én készítettem a kipróbált tesztek és a rengeteg cikk alapján, és igyekeztem a legegyszerűbben összefoglalni ezt a sok információt.

Köves minket itt is:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.