Kék szín jelentései

A kék a három alapszín egyike (Kék, Sárga, Piros), és egyben az egyik legkedveltebb szín a világon.

A kék színre gondolva első sorban az égre vagy a vízre (tengerre) asszociálunk, átvitt értelemben pedig a férfiasságra, a hűvösségre és az igazságra gondolunk. Valójában a színek pszichológiája és hatása ennél sokkal több, ezért is gyűjtöttem össze a legfontosabb/legérdekesebb tudnivalókat.

Pszichológia

A színeknek több jelentése is van árnyalattól, kultúrától vagy egyéni tapasztalatoktól függően. (Én mondjuk imádom a kéket, mert megnyugtat, de sokak szerint túlzottan rideg szín.) A színpszichológia általánosságban foglalkozik a színek jelentéseivel és hatásaival, éppen ezért semmi sincs kőbe vésve.

A világos és a sötét árnyalatok különböző jelentéseket, hatásokat hordoznak magukban.

A világosabb kékek szabadságot, kreativitást, gyógyítást és nyugalmat szimbolizálnak. Világos kéket viselőkről úgy tartják, számukra fontos az egyediség és a személyes megjelenésük.

Ezzel szemben a kék sötétebb árnyalatai sokkal komolyabbak, erőteljesebbek és visszafogottabbak. A sötétkék színt viselők azt a benyomás keltik, hogy profik, komolyak és valószínűleg introveltáltak.

Összességében a kék a békét és a nyugalmat jelképezi, azt jelenti, nincs veszély. Sokszor hozzák összefüggésbe az intelligenciával és a tudással. 

A kéket viszont sokan tartják hideg és barátságtalan színnek, viselőit pedig érzelemmentesnek. Látványa csökkenti az étvágyat (diétázók figyelem! 😉 ), és bár csökkenti a spontaneitást, de elősegíti a koncentrációt és az elmélyült gondolkodást.

A Feng Shui úgy tartja, a sötétkékek bölcsességgel töltenek el, és segít önmagunkba nézni, míg a világos, kékes-zöldes árnyalatok a fiatalságot és az új kezdeteket jelképezik, valamint erősítik az önbizalmat.

Pozitív hatásai: Béke, nyugalom; Önbizalom; Intelligencia; Kitartás

Negatív hatásai: Ridegség / Rugalmatlanság; Kiszámíthatóság; Hűvösség.

Jelentései a világ más tájain

A színek jelentése, mint ahogy az elején említettem, kultúránként változik. Kínában a kék a halhatatlanság, nőiesség és a felfedezés színe. Keleten a jólét és az önfejlesztés jelképe, míg Nyugaton a depresszióval, szomorúsággal és a konzervatív jellemmel társítják.

Gyógyító hatásai

Lehet, most sokan furán néznek a monitorra, de nyugalom, semmilyen woodoo gyógymódról nem lesz szó. A színek kedvezően hatnak az emberre. Nem helyettesítik a gyógyszereket, de erősíthetik a hatásukat.

A kék közismerten nyugtató hatású. Képes csökkenteni a vérnyomást és a gyulladást, valamint serkenti az immunrendszert (főleg a türkiz). 

A fényterápiában a kéket fogfehérítőként és bőrpír/bőrirritációk ellen használják. Nyugtatóan hat az idegekre és segít ellazulni.  

Hogyan használható?

Mégis mi értelme van ennek az egésznek? Elárulom.

A márkaépítésben és a marketingben fontos szerepet játszik a színek ismerete. Nem csak azért, hogy “szép” legyen a végeredmény (ez amúgy is szubjektív dolog), hanem hogy eredményes is legyen. A marketingben a kék professzionalizmust, szavahihetőséget és stabilitást jelent. Jellemzően a vízhez vagy levegőhöz köthető termékek promótálásához használják, valamint a csökkentett kalóriájú élelmiszerekhez (Használva a tényt, hogy étvágycsökkentő hatású. Okos nem?) Mivel biztonságérzetet is ad, kedvelt színe a pénzügyekhez kötődő márkáknak, viszont kerülendő az éttermek számára.

A marketing mellett a lakberendezésben is fontos szerepet játszik. A kék jó választás a hálószobához vagy a nappalihoz hogy békés, nyugodt környezetet teremtsen. Inspiráló szín az otthoni irodába, vagy tanuló szobába. Mivel nem mindenki szereti (főképp mert elég hideg szín), kiegészítőként is tökéletesen kifejti pozitív hatásait.

A megfelelő színek kiválasztása nem csak azok jelentésén múlik, jól tudom. Viszont kis mennyiségben, más színekkel kombinálva könnyedén elérhetjük, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon. (Az irodám színeit talán nem választhatom meg, de az eszközeimet – füzet, toll, kávésbögre…stb – kedvemre válogathatom össze a kedvenc színeimben. Nem beszélve a ruhatáramról!)

Aki nem szereti a kéket (van ilyen, én a speciel sárgát nem szeretem), az se keseredjen el. A kék áldásos hatásai megjelennek a kevert színekben, mint a lila és a zöld. De erről majd egy másik bejegyzésben!

Köves minket itt is:
error

3 thoughts on “Kék szín jelentései

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.