Sárga jelentései

Sárga szín jelentései

A sárga szín a három alapszín egyike (Kék, Sárga, Piros).

A sárga a legvilágosabb szín, amit az emberi szem érzékelni képes. Ezért is a sárga a legfeltűnőbb szín mind közül. A nap színe a legvidámabb szín a legtöbb ember számára, de nem mindenki gondolja így.

Pszichológia

A sárgáról többnyire a napsütésre és a nyárra asszociálnak az emberek. Ez inkább a világos, tiszta sárgára jellemző, míg a sötétebb, tompább sárgák inkább a betegséget, irigységet idézik. (Mind ismerjük a mondást, hogy valaki „Sárga az irigységtől.”)

Ennek ellenére a sárgát viselő emberekről általában az gondolják, hogy vidám, vicces személyiségek. A sárga színt kedvelők többnyire extrovertáltak, kreatívak, impulzív egyéniségek, akik értékelik az egyediséget és magas a mentális energiájuk. Ők azok, akik a legnehezebb időkben is mosolyognak. Általában széles körű ismeretekkel rendelkeznek, maximalisták, és ebből kifolyólag hajlamosak arrogánsan viselkedni. Gyorsan gondolkoznak és döntenek, az azonnali eredményeket kedvelik.

 A sárga szín a logikus és praktikus gondolkodást serkenti, az agynak ezt a részét stimulálja. Ösztönzi az új ötletek megalkotását, az elmélyült gondolkodást és a tanulást. Jó hatással van azokra, akik nehezen koncentrálnak, vagy túl gyakran ugrálnak ötletről ötletre. (Lehet ezért zavar engem annyira J )

A sárga szín energizáló hatású, de egyben növeli a bizonytalanság érzetét is, emiatt túlzott használata szorongáshoz vezethet.

Pozitív hatásai: Boldogság, Lelkesedés, Kommunikáció, Tiszta gondolatok

Negatív hatásai: Bizonytalanság, Idegesség, Kimerültség, Irigység, Gyávaság, Kritizálás

Jelentései a világ más tájain

A sárga szín a Feng Shui-ban az erő, a türelem és a bölcsesség színe, ami egyben az egészséget is stimulálja. Kínában a sárga a férfias szín, a nemességhez, melegséghez és a megbízhatósághoz társítják. Keleten szent, császári szín, védelmet jelent a gonosz ellen, míg Nyugaton a remény, a hazardírozást, a gyávaságot, gyengeséget (és a taxikat) jelenti.

Gyógyító hatásai

A sárga szín energizálja a testet és elűzi a depressziót. Erősíti az idegrendszert és az emésztőrendszert, ezáltal serkenti a memóriát és nyugtatja a „pillangókat” a gyomrunkban. Növeli az étvágyat és elősegíti a kommunikációt. Bőrápolásnál a fényterápiában a sárga csökkenti a bőrpírt. Kedvező hatással van a napégésre, rosacea-ra és a gyulladásokra is.

Hogyan használható?

A marketingben a sárga szín a piroshoz hasonlóan a figyelem felkeltésre használható a legjobban. Túlzott használata rendkívül zavaró, ezért érdemes csak kis mennyiségben használni, és csak a valóban fontos elemek kiemelésére.

Étvágynövelő hatása miatt gyakran használják az élelmiszeripari márkák. Pirossal használva a gyorséttermek és gyorsételek bevált színkombinációja. A sárga a figyelmet, a piros a sürgősséget sugallja, ráadásul mindkét szín éhségérzetet kelt. Bár emiatt főképp bizonyos étteremláncok sajátja, lágyabb árnyalatokban és más színekkel társítva jó választás lehet más márkák számára is.

A sárga szín a vidámságának köszönhetően jó választás a gyerekeknek szánt termékek és a kreatív cégek számára is.

A lakberendezésben a legjobb hely a sárga szín számára a konyha és az étkező. Az egészséges étkezésre törekvőknek sokat segíthet egy sárga tányér/étkészlet beszerzése.

Tanulószobák és otthoni irodák számára tökéletes, mivel serkenti a koncentrációt. Halványabb, világosabb árnyalati jó választás a sötétebb helységekbe is, de törekedjünk rá, hogy ne használjuk túl sok helyen. Az intenzív sárga szín fárasztja a szemet és hosszú távon feszültté tesz.

A sárga kiváló szín a figyelem felkeltésére. Ezt a tulajdonságát kihasználhatjuk az öltözködésben is megfelelő kiegészítők viselésével.

Köves minket itt is:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.