Zöld jelentései

zöld szín jelentése

A másodlagos színek két fő szín (kék, piros, sárga) keveredéséből létrejövő színek (narancssárga, zöld, lila).

A zöld szín a kék és a sárga szín keveréke, ezzel együtt magában hordozza mindkét szín előnyeit és hátrányait. A zöldet alkotó két szín aránya nagyban befolyásolja a jelentést.

Pszichológia

A zöld a természet és az élet színe. Az emberi szem számára a zöld szín a legmegnyugtatóbb, biztonságérzetet kelt és egyben elősegíti az érzelmek és az értelem közti egyensúlyt. Stresszes napokra ezért is ajánlott egy kis séta az erdőben/parkban (szerintem hatásosabb, mint bármelyik nyugtató).

A zöld szín viselésének jelentése nagyban hasonlít a kék színre. A sötétebb színek kerülik a feltűnést, komoly, határozott benyomást keltenek, míg a világos, vidám árnyalatait inkább azok kedvelik, akik szeretnek kitűnni a tömegből.

Jelentése árnyalatonként változó, de a zöld szín kedvelőit általában könnyű kiismerni. Természetükből adódóan nagylelkűek és gondoskodóak, szeretik a természetet és a hasukat. Az etikai és erkölcsi rendkívül fontosak a számukra, ösztönösen a jóra törekednek. Szeretnek tanulni és szinte ragad rájuk a tudás. Jó ötleteik vannak, de hadilábon állnak a részletekkel.

Pozitív hatások: Biztonság, Egészség, Tudás, Béke

Negatív hatások: Irigység, Kapzsiság

Jelentései a világ más tájain

A Feng Shui-ban a zöld az új kezdetek, a növekedés, a gyógyítás és a frissesség színe. Kínában egy kiegyenlítő és növekdésre ösztönző szín, az alapítványokkal és a fejlődéssel kapcsolják össze. Keleten az örökkévalóság, a család, az egészség, a jólét és a béke szimbóluma, ezzel szemben Nyugaton a tavasz, az újjászületés és a pénz színe.

Gyógyító hatásai

A zöld biztonságérzetet kelt és segít visszanyerni a mentális és fizikális energiánkat. Nyugattó hatása kifejezetten jó a relaxációhoz. Segít elpusztítani a baktériumokat és serkenti a sérülések, fertőzések gyógyulását. A fényterápiában a zöld fény kiegyensúlyozza a bőr természetes színét és szépségét.

Hogyan használható?

A zöld színnek rengeteg jelentése van. A sötét zöld egyszerre jelenti az ambíciót, a kapzsiságot, irigységet és a pénzt. A sárgás zöldről általában a betegségre, viszályra és irigységre asszociálunk, viszont a türkiz (és a kékes zöld árnyalatok) tökéletesek az érzelmi gyógyuláshoz és védelemhez. Az olíva zöld a tradicionális jelképe a békének (galamb az olajággal).

A marketingben többnyire a „zöld” azaz a bio és környezettudatos termékek, gyógyszerek és bankok használják.

A zöld jó választás az otthoni irodába vagy a fürdőszobai kiegészítők színének. Szinte minden színhez passzol valamelyik árnyalata, csak meg kell találni, melyik az.

Köves minket itt is:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.