Lila jelentései

lila szín jelentései

A másodlagos színek két fő szín (kék, piros, sárga) keveredéséből létrejövő színek (narancssárga, zöld, lila).

A lila szín a kék és a piros szín keveréke, ezzel együtt magában hordozza mindkét szín előnyeit és hátrányait. A lilát alkotó két szín aránya nagyban befolyásolja a jelentést.

Pszichológia

A lila szín univerzálisan kedvelt szín, többnyire a nők részesítik előnyben. Erősen összefügg a hatalommal és az irányítással, egyben a királyok és a varázslók színe is. A lila bátorítja a szerelmet, együttérzést és a spiritualitást és serkenti az intuitív, idealista gondolkodást.

A lila szín viselése önbecsülést és befelé figyelő gondolkodást jelez. A sötétebb árnyalatok komoly, megbízható jellemet sejtetnek, akiknek teljes kontrolt akarnak az életük felett. A világos, vidám árnyalatok kedvelőire ez kevésbé jellemző.

A lilát kedvelő emberek általában nehezen fogadják el mások véleményét és nézőpontjait, viszont nagyon érzékenyek és könnyen megbántódnak. Szeretnek álmodozni, elbújni az álomvilágukba. A világról meglehetősen idealista képük van. A legnagyobb küzdelmük a saját büszkeségük legyőzése. Utálnak segítséget kérni másoktól.

Pozitív hatások: Nyugalom, Együttérzés, Méltóság

Negatív hatások: Irracionalitás, Elnyomás

Jelentései a világ más tájain

A Feng Shui-ban a lila a spiritualitás, utazást és a jólétet jelképezi. Kínában úgy tartják, a lila fizikailag és mentálisan is gyógyító hatású, és elősegíti a spirituális gondolkodást. Keleten és Nyugaton is a jólétet és a nemességet jelképezi. (Korábban a lila szín volt a legdrágábban előállítható szín, így csak a leggazdagabbak engedhették meg maguknak, hogy lilát viseljenek.)

Gyógyító hatásai

A lila szintén egy nyugtató szín, akár csak a kék. Csökkenti a vérnyomást, lassítja a légzést viszont serkenti a kreativitást. A rózsaszínes árnyalatú lilák nyugtatják az idegeket és a nyirokrendszert, erősíti az immunrendszert, méregtelenít és mentálisan tisztít. A kékesebb lila árnyalatok csillapítják az érzelmi viharokat, visszaállítja az egyensúlyt, csökkenti a lázat és a fájdalmat. A fényterápiában sejtregenerálásra, a bőr fiatalítására használják.

Hogyan használható?

A lila egyesíti a kék stabilitását és a piros energiáját. A világos lila romantikus, nosztalgikus érzéseket kelt, ellenben a sötét árnyalati frusztrálttá és komorrá tesznek.

A marketingben elsősorban a nőies design és a gyerek termékek reklámozására használják. A serdülők által a legjobban kedveltszín, ezért ideális szín ennek a célcsoportnak is.

Nyugtató hatása miatt jó választás a hálószobákba és fürdőszobákba. Arannyal kombinálva luxus érzetet kelt (ilyenkor érdemes szem előtt tartani a kevesebb-több elvet).

Tanuláshoz, meditáláshoz, kreatív sarok kialakításához is jó választás. A lila serkenti a kreativitást, mindezek mellett az agy (állítólag) könnyebb megjegyzi a lilával írt szöveget.

Köves minket itt is:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.