Narancssárga jelentései

A másodlagos színek két fő szín (kék, piros, sárga) keveredéséből létrejövő színek (narancssárga, zöld, lila).

A narancssárga szín a sárga és a piros szín keveréke, ezzel együtt magában hordozza mindkét szín előnyeit és hátrányait. A narancssárgát alkotó két szín aránya nagyban befolyásolja a jelentést.

Pszichológia

A narancssárga színről általában a nap, az energia, a nyaralás, a trópusi paradicsomi helyek jutnak eszünkbe. Egy kevés narancssárga is érezhető erővel bír. Mentálisan (mint a sárga) és fizikálisan (mint a piros) is energizál.

Viselése igazi kihívás. Az egyik legfeltűnőbb szín (sorban a második), ezért kis mennyiségben is vonzza a tekintetet. Ez a tulajdonsága az öltözködésben kétélű fegyver. Oda vonzza a tekintetet, ahol alkalmazzuk, viszont ehhez nagyon jól kell tudnunk az előnyünkre használni. Túl sok narancssárga viszont fárasztó a szemnek és rossz ízlést sugallhat. (Minden az árnyalaton és a mennyiségen múlik.) Kiegészítőként viszont többszörösen is hasznos.

A narancssárga szín elősegíti az optimizmust és az önbizalmat. Világos árnyalatai vitalizálnak és növelik az önbecsülést. A sötétebb narancs színek a lehetőségeket és az önhittséget is jelképezik.

A narancssárgát kedvelő emberek általában barátságosak és extrovertáltak. Igazi társasági emberek, de nehezükre esik lojálisnak és elkötelezettnek maradni. Szükségük van a figyelemre és hogy a csapat tagjai legyenek, ezért könnyebben befolyásolhatóak. Hajlamosak az önhittségre és az egoizmusra, viszont rendkívül jó érzékük van a részletekhez.

Pozitív hatások: Vidám, Energizáló, Szocializáló

Negatív hatások: Kétszínű, Túlzott önbizalom

Jelentései a világ más tájain

A Feng Shui szerint a narancssárga egy felemelő szín, a boldogság szimbóluma. Kínában a változást, alkalmazkodást és a spontaneitást jelzi. Keleten a házasság színe, míg Nyugaton a kreativitás és az ősz jelképe.

Gyógyító hatásai

Mentálisan növeli az önbizalmat és az állóképességet, úgy általánosságban egy felemelő szín. Enyhíti az izomgörcsöket, erősíti a csontokat és a fogakat. Jó hatással van az emésztő rendszerre és növeli az étvágyat. Segíti a koncentrációt és a szocializációt. A fényterápiában a bőr revitalizására használját.

Hogyan használható?

A piros drámája és a sárga vidámsága egy színben. A marketingben széles körben használják a narancssárga különböző árnyalatait. A világos narancsok az előkelő piacok, a barackos árnyalatok az éttermek, szépségszalonok kedvelt színe. A pirosba hajló narancssárgák vágyat, agressziót, cselekvés iránti vágyat jelentenek, ezért a sport ruházatoknál gyakori szín. A sötétebb színek negatív jelentéstartalma miatt kevésbé használatosak a marketingben.

Kedvelt szín a fiatalok körében, és gyakran asszociálnak róla az egészséges ételekre. (Talán a narancs, mint gyümölcs miatt?)

Sok cikk szól arról, mennyire jó ötlet narancssárgával „világosítani” a sötét szobákat, de engem kiráz a hideg az ötlettől. Egy lágy narancs árnyalat sokkal szebben mutat (szerintem) egy világos, szellős szobában, mint egy sötét, esetleg zsúfolt térben.

A narancssárga egy agresszív szín, könnyű túlhasználni, amitől nyomasztó és irritáló lesz. Az erőteljes, telt árnyalataival csínján kell bánni,viszont a megfelelő helyen és mennyiségben felteszi a pontot az i-re.

Köves minket itt is:
error

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.